15e zondag door het jaar C - 2001

Erotische gerechtigheid

"Hij zag hem en was ten diepste met hem begaan. Hij ging naar hem toe, goot olie en wijn op zijn wonden en verbond ze." (Lucas, 10:33 v.

De parabel van de barmhartige Samaritaan is voldoende bekend. Ook de exegetische wetenswaardigheden - over de priester en de leviet en waarom die zich niet inlaten met deze gewonde mens, en waarom dan uitgerekend een Samaritaan die centrale plaats moet innemen, en wat verder allemaal te betekenen heeft - al deze zaken die het verhaal meer kleur en diepgang geven, behoren tot de parate bijbelkennis van de meesten onder ons. Ik hou het dan ook bij een facet uit het verhaal dat direct in het oog springt: de tegenstelling die ten tonele wordt gevoerd tussen afstand en nabijheid. Want dat beelden de verschillende figuren in het verhaal uit. Afstand en nabijheid die grondig verschillende consequenties met zich meebrengen.

Het blijkt bijvoorbeeld uit de manier waarop we situaties van onrecht ervaren. Veel wordt bepaald door de plaats waar we onszelf situeren. Op afstand of in de nabijheid. Ik wil hier een beschouwing bij leggen van de Amerikaanse theoloog M. Fox in zijn boek "Gezegend vanaf het begin" (Oorspronkelijke titel Original blessing). Hij gebruikt daarin enkele pittige uitdrukkingen die te denken geven. E